SudRock Fest pokračoval ve Slušovicích v srpnu druhou částí

Aktualizace: 19. zář 2023

První srpnový pátek se opět legendární dostihová dráha ve Slušovicích rozduněla rock´n´rollem. Proběhla zde totiž druhá část tamního SudRock Festu, přičemž ten první se uskutečnil už na konci letošního června. Report a fotky z něj si můžete prohlédnout ZDE! Nyní se tedy rockeři sjeli do Slušovic podruhé, aby si během jednoho večera vychutnali koncerty kapel jako Harlej, Doga, XIII. Století a dalších.

Druhé slušovické veselí se konalo v pátek a jeho brzký start se odehrával už po 16. hodině, což zpočátku do areálu nenalákalo tolik lidí, jako při prvním dějství, ale na vině bylo i počáteční špatné počasí. Déšť zkrápěl ještě první vystupující kapelu Hanz´s Fuckers a až po jejich koncertě se počasí umoudřilo. Spousta lidí byla pak už rovněž po návratu z práce a areál se začal plnit s dobrou vyhlídkou na protrhávající se mraky a modrou oblohu v povzdálí.

Následující kapelou bylo XIII. století a tuhle bandu jsem viděl hrát naposledy snad někdy v útlém mládí, když jsme chodili na zábavy. V té době byla docela populární a spoustu jejich hitovek jsem měl rád, nicméně pak se jakoby po kapele slehla zem a dlouhou řádku let o ní nebylo slyšet. Sporadicky sice někde stále vystupovala, ovšem v našich končinách na ni člověk nenatrefil. Nyní jsem tedy na "třináctky" byl po dlouhé době zvědavý a přestože jsem po těch letech neočekával nic světoborného, byl jsem z toho jejich vystoupení trochu na rozpacích. Na jednu stranu jsem rád opět slyšel živě některé pecky a hlas Petra Štěpána je pořád temně charismatický, nicméně pánové už bohužel zestárli a ta energie už tam prostě chybí. Bohužel jim ji na podiu nepřidává ani mladá, na pohled atraktivní klávesačka a ta kdyby za těmi klávesami spala, asi by člověk nepoznal rozdíl. Tahle hudba sice nikdy nebyla nijak divoká a nikdo tady asi ani neočekává nějaké poskakování po podiu, nicméně alespoň nějaký náznak procítění té hudby nebo mírný kontakt s publikem by slečně neuškodil. O to se naopak staral spíše basák, který byl mnohem energičtější a tak to na té druhé straně stage trochu vyvažoval. Po ospalejším a poněkud utahaném úvodu už se ale s kapelou rozjelo i publikum, bratři Štěpánové do toho v závěru taky pěkně šlapali a hity jako Karneval a Elizabeth rozezpívaly snad každého, takže ke konci už byla i příjemná atmosféra. Tomuhle stylu by spíše slušela až tma, neboť za světla na festivalu to prostě není úplně ono. Ta hudba vyžaduje svou temnější atmosféru k poslechu a pokud ji má, dokážou hity XIII. století pořád fungovat.

Za tmy už hrál Izzi a jeho banda a jelikož začala Doga se sebou vozit i bohatý ohnivý ansábl, bylo před podiem horko a svítilo se o sto šest. Doga si vždy zakládala na výjimečné vizualizaci scény a letos jí dominují obří podsvícené lebky. Když se k tomu přičtou další efekty, jako již zmíněné ohně, laserová světla nebo padající sníh spolu s konfetami a obřími nafukovacími balony, vychází z toho celkem povedená show. Akorát některé ty hlášky už by Izzi mohl za ty roky změnit :-)

Také Harlej si sem přivezl obří nafukovací balony, ovšem v jiných barvách a se svým logem, takže volejbalových placáků si tu publikum užilo během večera do sytosti. Jinak má však každá kapela své originální a povedené hity, které má publikum rádo. Harlej už jsem (stejně jako Dogu) viděl během tohoto léta potřetí, takže nevím, co více bych k nim napsal. Snad jen to, že jsem si je naplno užil tentokrát více z publika a focení jsem omezoval jen na pár songů, takže jsem si hezky "zabékal" na jejich pecky a bylo to moc fajn. Bylo vidět, že obě kapely jsou tu oblíbené a převážně na tyhle dvě bandy přišla většina publika.

Na následující Morčta na útěku, vystupující až po půlnoci, už totiž začal značný odliv, ale přesto spousta vytrvalců ještě vyčkalo a poslechlo si crazy hity téhle brněnské bandy. Některé jejich novinky pobavily i nás a na vtipné přetextovávání hitovek mají fakt dar. Přestože je to většinou hodně ulítlé, vykouzlí ty songy prostě rohlík na tváři a člověk se prostě musí těm hlodům smát. Na pobavení je to dobrý a své fanoušky si kapela za ty roky už našla.

Zbytek SudRock Festu už se tedy obešel bez deště, počasí bylo příjemné a po celý večer vládla fajn letní atmosféra. Festivaly na tomhle místě se nám líbí. Není to žádné "hogo fogo", bývá to tu v klidu bez nějakých front či tlačenic, zkrátka na pohodu. Snad se tedy podobných akcí na tomhle místě dočkáme i v příštím roce.

    0