top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Fanánek přijede zavzpomínat na Františka Sahulu (archiv 2008)

V pátek 28. listopadu se uskuteční ve Zborovicích další rocková show, jejíž hlavní hvězdou bude frontman legendární české kapely Tři sestry Lou Fanánek Hagen, který se zde ovšem tentokrát spojí se souborem nazvaným Synové výčepu. Otěže této kapely převzal po zavražděném hudebníkovi Františku Sahulovi na jehož písně se bude tento večer převážně vzpomínat. Co k tomu Fanánka vedlo a jak na na svého zesnulého přítele s odtupem času vzpomíná se dočtete v následujícím rozhovoru.

Co vás přimělo k tomu, abyste se po smrti Františka Sahuly spojil s kapelou Synové výčepu a zpíval jeho písně? Byl to Váš nápad, nebo Vás k tomu musel někdo přemlouvat?

Byl to samozřejmě můj nápad a vznikl teda až za několik dní po smrti Františka. Říkal jsem si, že ty Synové výčepu najednou zůstanou osyřelý a ty písničky už najednou nikdo naživo nebude hrát… Nebo, co je horšího, že najednou vstanou takový ti noví epigoni a plagiátoři, který s tím Sahulou nemají nic společnýho, tak jsem tomu rázně zatnul tipec tím, že vlastně jako jeho spolupracovník a souputník ty písničky převezmu a budu je zpívat.

Jméno František Sahula bylo v hudební branži pojem. Při jeho vyslovení se leckomu vybaví např. rebel, který rád holdoval alkoholu, někomu zase úchyl Průša ze známého videoklipu, jinému naopak velmi nadaný hudebník a skladatel. Pro Vás to byl určitě dobrý kamarád, se kterým však bývaly občas i problémy. Jak na něj teď s odstupem času vzpomínáte?

No tak všechno co je řečený v té otázce je určitě pravda, ale dobrý kamarád - to slovo mi příjde všeobecně až tak silný… měl by to být spíš bratr v dobrém slova smyslu, takže tím kamarádem bych šetřil úplně. A kamarád Sahula určitě nebyl, protože jak už to tak u géniů bývá, tak oni nemývají tyhlety schopnosti. Jsou to ješitný lidi, kteří myslí především na sebe a dokážou to otočit mnohokrát. On byl hlavně dobrej kumpán! Ve svých dobrých obdobích byl dobrým kumpánem, takže ty společný tahy byly výborný, byla s ním švanda, ovšem dokázal vždy otočit všechno ve svůj prospěch, kdykoliv to pro něj bylo nutný. Takže já na něj budu vzpomínat stále jako na velmi zajímavou perzonu, se kterou se zažilo spousta legrace, dobrodružství a podivnejch věcí, ale je fakt, že to nebyla pevná osobnost, ani v těch vztazích, a byl naprosto, naprosto nespolehlivej.

Co se Vám vybavilo v první chvíli, kdy jste se dozvěděl, že je František Sahula po smrti?

No tak v první chvíli to bylo určitě hodně překvapivý, hlavně ten způsob, kterej vypadal kriminálně, což se potvrdilo během asi dvou dnů, protože spíš bylo očekávatelný, že zemře na selhání organismu nebo že někam spadne, protože poslední dobou byl opravdu ve stavu strašlivým. Takže tohleto bylo spíš takový hodně překvapivý, že ta smůla nebo ten osud si takhle dal dohromady zrovna tohodle člověka s krimošským přepadením.

Jak nyní reagují lidé na znovuobnovení jeho repertoáru ve Vašem podání? Myslíte si, že se na návštěvnosti koncertů Synů výčepu promítá i propojení s Vašim jménem?

No já si myslím, že to jméno hraje roli určitě, protože bez toho by Synové živořili a maximálně by na ně chodilo pár kamarádů, kdežto takhle přece jenom je to lepší ty návštěvnosti.

Hodláte s touto kapelou v budoucnosti pokračovat nebo jde jen o krátkodobou vzpomínkovou záležitost?

Ano, hodláme, ale samozřejmě Tři sestry jsou prioritní, takže takových 10 - 12 koncertů do roka maximálně. A určitě letní festivaly, ty jsou výborný, tam je hodně lidí.

Prozraďte tedy, na co se mohou návštěvníci koncertu ve Zborovicích těšit a co od Vás mohou slyšet.

No tak můžou se těšit na průřez Františkovou tvorbou od první do poslední desky, zahrajeme taky tři písničky z mé sólové desky Jevany, protože tu se mnou dělal kytarista ze Synů výčepu Rosťa Cerman, a potom např. legendární Sovy v mazutu, který hrajou Sestry i Sahula a taky píseň Průša je úchyl, to by nemělo chybět samozřejmě.

S domovskou kapelou Tři sestry jste teď dokončil společné velké turné s Divokým Billem. Jaké bylo?

No bylo výborný. Lidí spousta, zábavy spousta a únavy taky spousta, protože bylo deset koncertů ve 14 dnech, což je docela záhul teda. Ale jinak, stejně jako to předchozí před čtyřmi lety bylo to turné bezva.

Rok 2008 se pomalu, ale jistě blíží ke konci a vy máte za sebou řadu projektů. Vydal jste sólovou desku "Jevany", úspěšně jste prokřižoval republiku s Třemi sestrami, podílíte se na řadě muzikálů a nyní jste k tomu přidal již zmiňovanou spolupráci s kapelou Synové výčepu.

Jaké jsou tedy vaše hudební plány do toho roku následujícího?

No tak řekl bych, že naprosto stejný. Samozřejmě se to posune a jediný co nebude, je to, že nebudu dělat sólovou desku a místo toho se bude dělat deska se Třema sestrama. Muzikál bude nějakej taky určitě a Synové budou hrát tak jak jsme říkali. "Sestrovský" koncerty budou probíhat téměř přes kopírák jako letos, zase okolo toho počtu nějak 70 do roka což je s těma "Synovskejma" okolo osmdesátky a to je pro mě tak akorát. Víc bych nedělal.

Děkuji za rozhovor a ať se daří v další tvorbě.

Díky, mějte se hezky. Nashle - Fanánek.

Jakub Malenovský

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
ponavafest.png
bottom of page