top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

V Kroměříži zazněl dívčí metal z Japonska


Málokdy se podaří shlédnout koncert kapely ve zcela dívčím složení. Velmi ojediněle se dá narazit na dívčí kapelu hrající power metal. A lze si vsadit, že většina návštěvníků, která v neděli 15. května dorazila do Kroměříže na Slady, viděla dívčí metalovou kapelu z Japonska vůbec poprvé v životě. V rámci evropského turné na podporu svého debutového alba s názvem "Baryte" sem totiž zavítala kapela Bridear a šlo o jedinou koncertní zastávku v rámci České republiky.

Náročnou šňůru šestnácti koncertů odstartovaly dívky 12.5. v Německu a zakončí 28.5. v Polsku, přičemž koncerty v tomto mezidobí mají téměř každý den na jiném místě. Výkon to je jistě obdivuhodný a takto nabité turné by nezvládla ani řada ostřílených kapel. Bridear jsou naším posluchačům doposud neznámou kapelou. Dívčí seskupení vzniklo v roce 2011 v japonském městě Fukuoka a na kontě má zatím několik vydaných singlů, jedno minialbum a letos vydané, již zmíněné, plnohodnotné album "Baryte". Lákadlem pro tuzemského posluchače před koncertem tak mohla být jen shlédnutá videa na internetu, kde jejich tvorba zní opravdu dobře a čekalo se, zda svůj potenciál potvrdí i při živém vystoupení. Tento nedělní večer tedy patřil na podiu převážně zástupkyním něžného pohlaví, neboť v roli předskokanů se představila brněnská dámská kapela Loretta, která už je na hudebním poli přece jen zkušenější, neboť hraje už od roku 1989. Dámy potvrdily, že i po letech jim to stále šlape a byly příjemnou poslechovkou před očekávaným nářezem z Japonska. U mnohých nastalo velké překvapení, když se při zvukové zkoušce na podiu objevilo pět drobných dívenek, kterým by člověk hádal ještě snad školní věk, což však bylo jen zdání. Holky vypadaly sice tak na třináct, ale ve skutečnosti jim bylo něco kolem dvaceti. Holt ty japonské dívky bývají opravdu velmi drobunké. Zvláštní bylo, že kolem sebe neměly ani nějaký technický nebo manažerský tým, který by člověk asi očekával. Spíš to vypadalo, že si holky vyjely samy na takový výlet po Evropě a po večerech si prostě jen tak zahrají pokaždé v jiném městě. Ovšem detaily tohoto turné neznám.

Ještě větším a příjemnějším překvapením však bylo, když slečny začaly hrát a rázem dostaly do varu veškeré osazenstvo klubu. Spustily opravdu tvrdý nářez ve velmi kvalitním provedení. Muzikantky z Bridear předvedly své nesmírné nadání, zejména co se týče techniky hraní, a i když převážná část publika přišla především ze zvědavosti, tak během koncertu snad všem doslova padala čelist údivem. Děvčata dokázala rozjet na podiu neskutečnou show, a přestože spolu hrají zatím jen pár let, podala vskutku profesionální, sebevědomý výkon a skvěle dostala publikum do varu. Bylo až neuvěřitelné, jak suverénně si na podiu Japonky počínaly. O pauzách se sice neustále jakoby nesměle usmívaly, ale jakmile začaly hrát, staly se z nich zkušené rockové hvězdy, které prostě věděly, jak publikum zaujmout. Tahle kapela by se jistě neztratila ani na nějakém větším festivalovém podiu, kde by zcela jistě taktéž sklidila úspěch a úplně si dokážu představit, jaký by na ně byl např. na festu Masters Of Rock rozpoutaný kotel v publiku.

Instrumentálně zvládaly holky své songy na jedničku, ovšem asi nejslabším článkem byla zpěvačka, jejíž hlásek se v takovémto hutném nářezu prostě ztrácel a občas jí to i hodně ujíždělo. Dodnes ani nevím, jakou zpívala řečí, ale typnul bych to na angličtinu se silným japonským přízvukem. Každopádně i v tomhle byla kapela originální a bylo jistě zajímavé se na ni přijít podívat a zjistit, že i Japonci mají metal silně v krvi. Bylo to fakt dobrý!

I dle pořadatelů to byl jeden z nejlepších hudebních výkonů, který byl zatím v nově otevřeném klubu na Sladech předveden a snad málokdo čekal takovýto příval rockové energie, který tyto subtilní dívky vyprodukovaly. Po koncertě šly jejich CD na dračku a na autogram či fotku s touto exotickou kapelou se stála fronta. O závěr večera se ještě postarala glam-rocková formace z Ostravy Sweet Leopard.

Nad dalšími akcemi na Sladech se však bohužel začíná smrákat. Místní nějak moc neprojevují zájem o současný program klubu a ten logicky musí z nějakých příjmů fungovat. Přespolní návštěvníci to nezachrání a bylo by jistě škoda o takovýto krásný klub přijít a jezdit za koncerty zase do jiných měst. Dle mého názoru však situaci trochu podcenili i samotní pořadatelé. Kroměříž je přeci jen malé město na to, aby se tu našlo tolik příznivců hardcoru, grindcoru a podobných, což jsou přeci jenom žánry, které mají úzký okruh fanoušků. Velkou část programu doposud tvořily i kapely revivalového typu, které asi taky moc netáhnou. Chtělo by to alespoň jednou za čas vsadit na nějaké zvučnější jméno, které si sice veme větší honorář, ale zase přitáhne široké publikum. Na Sladech se přesvědčili, že to jde, když např. Vypsaná Fixa s Wohnoutem klub totálně vyprodali, na Morčata na útěku nebo Debustrol byla taky slušná návštěva, tak proč v takovýchto známějších jménech nepokračovat? Česká scéna nabízí spoustu kvalitních umělců, co přitáhnou lidi. Na jednu stranu chápu snahu pořadatelů dát prostor zahrát i méně známějším kapelám, ale jak vidno, o to tady bohužel není tak velký zájem. Je to jistě těžké, ale provazovatelé se musí rozmyslet, zda to chtějí dělat na kšeft nebo za jiným účelem. Klub je to krásný, kapely si jej chválí, ovšem těch opravdu kvalitních a silných taháků pro diváky bylo doposud málo. Klukům každopádně držím palce a věřím, že se to ještě podaří rozjet ku spokojenosti všech.

FOTKY Z KONCERTU ZDE!!!

Video:

Bridear - Another Name (Kroměříž)

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
ponavafest.png
bottom of page