Škwor na turné dokazuje, že má na velké haly

Kapela Škwor v současné době zahájila sérii deseti velkých koncertů v rámci turné ke své nové desce Uzavřenej kruh. Turné je nezvykle pro tuto kapelu situováno do velkých sportovních hal a větších, spíše krajských měst. Pro Škwory je to tedy další významný milník v jejich kariéře a těch se za posledních pár měsíců událo celkem dost. Ať už to bylo vydání nové desky, výměna na postu kytaristy, dvacáté výročí kapely a nyní tedy i první samostatná halová šňůra, jejímž vrcholem bude na konci roku asi nejvyšší meta v ČR, koncert v pražské O2 aréně.

Škworům tedy (alespoň prozatím) odpadlo takové to hraní po menších městech a kulturácích víkend co víkend a v letošním roce se soustředí na důstojné oslavy dvacetiletého výročí na scéně. Dalo by se říct, že je to i takovým logickým vyústěním jejich kariéry a kapela s jejich managementem k tomuto kroku dlouhodobě směřovala. Těžko říct, zda se z nich nestanou "novodobí Kabáti" a nebudou hrát jen pár velkých koncertů do roka, ale i to se může stát, pokud toto turné dopadne úspěšně. A zatím k tomu má dobře našlápnuto neboť první ostravský koncert byl vyprodán a ve Zlíně, kde jsem koncert navštívil, publikum taky ostudu neudělalo, ačkoliv hala byla zaplněna zhruba z větší poloviny. Kapacitně je ale asi přeci jen větší a něco kolem dvou tisíc návštěvníků tu dle optického odhadu být mohlo.

Přechod na velkou scénu bývá u kapely vždy určitým riskem, ovšem pokud to vyjde, vždy to má pro její budoucnost zásadní vliv. Škwor se tohoto úkolu zhostil se ctí a samozřejmě že už má s hraním na velkých podiích mnoho zkušeností. Tentokrát to však je první taková šňůra ve vlastní režii a ostudu si tím rohodně nedělá. Naopak, předvádí show na velmi dobré úrovni. Veze se sebou vlastní velké podium, které sice disponuje vcelku jednoduše postavenou scénou, které dominuje "uzavřenej kruh" v podobě hada z obalu desky, ale o to více se tu sází spíše na hru světel, jejichž ansábl je vskutku bohatý a zejména ta pak dotváří zbytek hezkého vizuálního zážitku. Světla jsou přitom po celou dobu koncertu naprogramována vkusně a nikterak přeplácaně a podium vypadá díky tomu velmi dobře. Nijak často se to nepřehánělo ani s vysokými ohni a kouřovými efekty a když už na ně došlo, tak vždy jen v krátkých momentech, aby se tyto efekty během bezmála dvouhodinového hraní neomrzely. Stříbrné konfety vystřelily do davu už hned při úvodní vypalovačce Omyly a pády a už od začátku koncertu vládla ve zlínské hale Euronics dobrá rocková atmosféra. Lidi s kapelou sborově zpívali a evidentně měli už nové album dobře naposlouchané. Toho samozřejmě kapela chtěla využít a tak zahrála z novinky zhruba polovinu písniček mezi nimiž nemohla chybět např. klipovka Za tmavejch nocí nebo titulní Uzavřenej kruh. Seznam skladeb byl jinak obsáhlý a nejvíce se sázelo zejména na ty novodobější kusy z cca posledních tří alb. Nemohl samozřejmě chybět ani průřez těmi staršími a zásadními hity, ale celkově pak playlist působil svěže a neohraně.

Velmi jsem byl zvědavý především na nové působení kytaristy Martina Voláka, který nahradil dlouhodobého člena a producenta kapely Leo Holana. Nebudu se tajit tím, že Volák patří mezi mé nejoblíbenější české kytaristy a jeho styl hraní se mi velice líbí. Zajímalo mě ovšem, jak mu sedne styl muziky právě Škworu, který je přeci jen trochu jiný, než doposud hrával. No a nutno říct, že se s tím popasoval se ctí a na to, že to byl teprve jejich druhý společný ostrý koncert, vypadalo to, jakoby s nimi hrál už roky. Do kapely zapadl i v rámci image jako prdel na hrnec, podal profesionální výkon a navíc vnesl do kapely a hlavně na podium novou energii. Volák je známý svou "živostí" a svými kolečky, poskakováním a jinými kreacemi dělá pro diváky dobrou show, která zkrátka k rockovému koncertu patří. Sóla, která "zdědil" po Holanovi, odehrál bravurně, některá si vylepšil, jiné kytarové pasáže si přidal podle svých vlastních nápadů a občas si mazácky zasóloval i s kytarou za zády. Zkrátka profík, který se ve Škworu určitě neztratí a bude plnohodnotným členem. Otázkou je, na jak dlouho, neboť kapely doposud střídal celkem hojně. Zajímat mě bude určitě nejvíce, co vnese do následné budoucí tvorby a zda-li to bude na celkovém vyznění kapely znát.

Celkově se koncert vydařil. Volba předkapel v podobě partiček Checkpoint a Ultima taky nebyla špatná a celé tohle velké turné má našlápnuto k úspěchu, stejně jako kapela samotná. Zvuk byl při koncertu taktéž bezchybný a kvalitní, ovšem až moc často jsem si všímal chybiček či prapodivných rezonancí v hale od jindy bezchybného bubeníka Martina Pelce, který se semtam uťal mimo rytmus nebo se netrefil do samplů, ale to zkrátka k živému hraní patří a nelze nic vyčítat. Alespoň tím mohl vyvrátit spekulace různých pochybovačů, kteří tvrdí, že Škwor hrává na playback. Tenhle koncert zněl stoprocentně živě a Škwor předvedl, že se může řadit zase o něco výše do pater české rockové scény a dělat show na úrovni zahraničních hvězd.

Video:

(Za tmavejch nocí, Pokřivenej pohled, Nebuď debil, Uzavřenej kruh)

Foto:

Rozšířenou fotogalerii v plném rozlišení shlédněte ZDE!!!

    0